Όπως αναφέρει η εφημερίδα Le Figaro, o ηγέτης της Γαλλίας έγραψε στην πλατφόρμα X σήμερα το πρωί «Τα καταφέραμε», αναρτώντας κι ένα βίντεο που απεικονίζει τον καθεδρικό ναό, ενώ ακούγεται η μελωδική φωνή της Εντίθ Πιαφ.
Οκτώ ημέρες πριν από την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων, ο Εμανουέλ Μακρόν βρέθηκε στο εσωτερικό του κτιρίου έχοντας στο πλευρό του την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, Μπριζίτ Μακρόν, τη δήμαρχο της «πόλης του φωτός» Αν Ινταλγκό και τον αρχιτέκτονα που σχεδίασε στην εξωτερική πλατεία.
Notre-Dame de Paris.
Dernière visite de chantier avant la réouverture.https://t.co/YDlhum5by8— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 29, 2024
Η περιήγηση του Μακρόν μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση. Η βόλτα του στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων ξεκίνησε μετά τις 11:30 π.μ. (ώρα Ελλάδας) και θα διαρκέσει δύο ώρες.
Ο Εμανουέλ Μακρόν θα εκφωνήσει ομιλία «στην πλατεία» του καθεδρικού ναού το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου. Την επόμενη ημέρα θα τελεστεί η πρώτη λειτουργία του ναού, ο οποίος τον Απρίλιο του 2019 τυλίχθηκε στις φλόγες
Πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε τον ιστορικό καθεδρικό ναό της Γαλλίας, η Παναγία των Παρισίων ετοιμάζεται να ανοίξει και πάλι τις πύλες της στο κοινό.
Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, ημέρα των εγκαινίων του καθεδρικού ναού — ένα 24ωρο πριν από την πρώτη λειτουργία — ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν θα δώσει το «παρών» για να επισημάνει ότι πρόκειται για «μια μορφή αναγέννησης του κτιρίου».
Έχοντας επίγνωση της διεθνούς εμβέλειας που θα λάβει η τελετή των εγκαινίων, ο αρχηγός της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας θα εκφωνήσει μια αρκετά σύντομη ομιλία καταδεικνύοντας την σπουδαιότητα της επαναλειτουργίας της Παναγίας των Παρισίων, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.
Επιπλέον, o ένοικος των Ηλυσίων αναμένεται να ευχαριστήσει από καρδιάς τους οικοδόμους και όλους όσοι συνέβαλαν στην αναπαλαίωση του καθεδρικού ναού σε χρόνο ρεκόρ.
Με δεκαπέντε εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων θεωρείται ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της γαλλικής πρωτεύουσας. Είναι τόσο τόπος λατρείας όσο και μνημείο, μαρτυρώντας την ιστορία του Παρισιού από την κατασκευή του.