Το Πρόγραμμα Εσωτερικής Κινητικότητας Φοιτητών (επωνομαζόμενο και ως «Εσωτερικό ERASMUS», τέθηκε για πρώτη φορά σε εφαρμογή στα ελληνικά πανεπιστήμια από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2023/24 και έχει χαρακτηριστεί από το υπουργείο Παιδείας ως ένα «καινοτόμο πρόγραμμα», μέσω του οποίου κάθε φοιτητής/τρια που είναι εγγεγραμμένος/η σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Τμήματος/Μονοτμηματικής Σχολής Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και δεν έχει υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης του προγράμματος σπουδών (ΠΣ), δύναται να μετακινηθεί σε ομοειδές ή μη ομοειδές ΠΣ πρώτου κύκλου Τμήματος/ Μονοτμηματικής Σχολής άλλου Α.Ε.Ι. της χώρας για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες και να αξιολογηθεί σε αυτές.
Πού υποβάλλονται οι αιτήσεις — Τα δικαιολογητικά
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το υπουργείο, κάθε ενδιαφερόμενος φοιτητής δύναται να υποβάλει αίτηση μετακίνησης προς ένα ΑΕΙ της επιλογής του και να δηλώσει έως τρία προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου του ίδιου ΑΕΙ προς τα οποία επιθυμεί να μετακινηθεί κατά σειρά προτίμησης.
Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται στην πλατφόρμα που βρίσκεται στη διεύθυνση: https://internalerasmus.it.minedu.gov.gr και θα πρέπει να συνοδεύεται απαραιτήτως από τα ακόλουθα δικαιολογητικά (τα οποία αναρτώνται στην ψηφιακή πλατφόρμα):
— Αντίγραφο ακαδημαϊκής ταυτότητας,
— Βεβαίωση σπουδών του Τμήματος/της Μονοτμηματικής Σχολής,
— Σύντομο βιογραφικό σημείωμα βάσει του υποδείγματος Europass CV,
— Επιστολή κινήτρων συμμετοχής στο πρόγραμμα εσωτερικής κινητικότητας, στην οποία αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους θέλει να παρακολουθήσει εκπαιδευτικές δραστηριότητες των συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών και να μετακινηθεί για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο στο συγκεκριμένο Α.Ε.Ι.
Ο ενδιαφερόμενος φοιτητής μπορεί να συνυποβάλει πρόσθετα δικαιολογητικά, εφ’ όσον κρίνει ότι αυτά δύνανται να συμβάλλουν θετικά στην αξιολόγηση τους αιτήματος του (π.χ. πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας, συστατικές επιστολές διδακτικού προσωπικού, αντίγραφο τίτλων σπουδών, πιστοποιητικά γνώσης ξένων γλωσσών).
Για την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από τη Γραμματεία της Σχολής ή του Τμήματός τους για τις ακαδημαϊκές υπηρεσίες (πχ φοιτητική Ταυτότητα, Εύδοξος κτλ) του Ιδρύματος στο οποίο φοιτούν.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων φοιτητών και τα δικαιολογητικά θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά προς κάθε ΑΕΙ και θα αξιολογούνται από τη Συνέλευση του Τμήματος/της Μονοτμηματικής Σχολής υποδοχής.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, τα οφέλη για τους φοιτητές είναι πολλαπλά: Από την εξερεύνηση νέων γνωστικών πεδίων, μέχρι την απόκτηση πολυεπίπεδης και διεπιστημονικής αντίληψης και από τη διεύρυνση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους μέχρι την ανάπτυξη νέων εμπειριών σε διαφορετικό ακαδημαϊκό περιβάλλον.
Ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν;