Κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματός τους από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ο πάπας εξέφρασε αλληλεγγύη προς τον λαό της Σρι Λάνκα που, όπως είπε, «συνεχίζει να υποφέρει από πολιτική και οικονομική αστάθεια»
Κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματός τους από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ο πάπας εξέφρασε αλληλεγγύη προς τον λαό της Σρι Λάνκα που, όπως είπε, «συνεχίζει να υποφέρει από πολιτική και οικονομική αστάθεια».
«Μαζί με τους επισκόπους της χώρας ανανεώνω την έκκλησή μου για ειρήνη», είπε ο ποντίφικας.
Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της. Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.
Η οργή για την οικονομική κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο χθες Σάββατο με ένα πλήθος ανθρώπων να εισβάλει στο προεδρικό μέγαρο και να αναγκάζει τον πρόεδρο της χώρας Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα να ανακοινώσει την παραίτησή του.
Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε επίσης έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί προκειμένου να επιτρέψει να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.
Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας επανέλαβε εξάλλου την υποστήριξή του προς τον ουκρανικό λαό.
«Είθε ο Θεός να δείξει τον δρόμο προς τον τερματισμό αυτού του παράλογου πολέμου», είπε.
Στο μήνυμά του ο Φραγκίσκος ανέφερε ακόμη την Λιβύη ζητώντας “εποικοδομητικό διάλογο και εθνική συμφιλίωση” στη χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής και λέγοντας ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.