Το Λισίτσανσκ είναι η τελευταία μεγάλη πόλη του Λουχάνσκ που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων — Το βράδυ της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» για τις ουκρανικές δυνάμεις
«Οι μάχες μαίνονται γύρω από το Λισίτσανσκ. Ευτυχώς, η πόλη δεν έχει περικυκλωθεί και είναι υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού», είπε στην τηλεόραση ο Ρουσλάν Μουζίτσουκ, ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Εθνοφρουράς.
Λίγο νωρίτερα, οι αυτονομιστές που στηρίζονται από τη Μόσχα διαβεβαίωναν ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη.
«Σήμερα, η λαϊκή πολιτοφυλακή του Λουχάνσκ (σ.σ. ο στρατός των αυτονομιστών) και οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν τα τελευταία στρατηγικά υψώματα, κάτι που μας επιτρέπει να δηλώνουμε ότι η κοινότητα του Λισίτσανσκ είναι πλήρως περικυκλωμένη», είπε ο Αντρέι Μαρότσκο, ένας εκπρόσωπος αυτής της δύναμης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
Το Λισίτσανσκ είναι η τελευταία μεγάλη πόλη του Λουχάνσκ που δεν έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων. Βρίσκεται απέναντι από το Σεβεροντονέτσκ, το οποίο κατέλαβαν οι Ρώσοι την περασμένη εβδομάδα, μετά την αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων και πριν από τον πόλεμο αριθμούσε 100.000 κατοίκους. Οι δύο πόλεις χωρίζονται μεταξύ τους από τον ποταμό Ντόνετς, τον μεγαλύτερο παραπόταμο του Ντον.
Η κατάληψη του Λισίτσανσκ θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να προελάσει προς το Σλοβιάνσκ (60 χιλιόμετρα δυτικότερα) και το Κραματόρσκ, δύο άλλες μεγάλες πόλεις της λεκάνης του Ντονμπάς που ανήκουν διοικητικά στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.
Το πρωί, το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανέφερε ότι απέκρουσε μια επίθεση των Ρώσων σε μια κοινότητα που απέχει μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Λισίτσανσκ.
Το βράδυ της Παρασκευής ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά δύσκολη» για τις ουκρανικές δυνάμεις.
Βαριές απώλειες
Στο Σλοβιάνσκ, που εδώ και μία εβδομάδα βομβαρδίζεται νυχθημερόν, τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από το πρωί της Παρασκευής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Ντονέτσκ, τον Πάβλο Κιριλένκο. Πύραυλοι έπληξαν το βράδυ κατοικημένα σπίτια, προκαλώντας τον θάνατο μιας γυναίκας που βρισκόταν στον κήπο της. Ο σύζυγός της τραυματίστηκε, όπως αφηγήθηκε ένας γείτονας στο Γαλλικό Πρακτορείο, δείχνοντας τις ζημιές που προκάλεσαν τα πλήγματα στα σπίτια της συνοικίας.
Ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Λιάχ κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποίησαν βόμβες διασποράς, οι οποίες απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες, στις οποίες όμως η Ρωσία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Βορειότερα, στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας, «το πρωί (…) επικρατούσε νευρικότητα» καθώς πύραυλοι έπληξαν μια συνοικία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη Ολέχ Σινεγκούμποφ. Δεν αναφέρθηκαν θύματα.
Ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, είπε ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε στο Χάρκοβο ένα εργοστάσιο τρακτέρ όπου όμως βρίσκονταν οι στρατιώτες και ο εξοπλισμός της 10ης Ορεινής Ταξιαρχίας της Ουκρανίας. Στα νότια, ο ρωσικός στρατός έπληξε με το πυροβολικό ή με αεροπορικούς βομβαρδισμούς 39 «κέντρα διοίκησης» και δύο αποθήκες όπλων κοντά στο Μικολάιφ. Ο τοπικός Ουκρανός κυβερνήτης, ο Βιτάλι Κιμ, είπε ότι το πρωί ακούστηκαν εκρήξεις και οι αρχές προσπαθούν να εκτιμήσουν τις ζημιές.
Μιλώντας γενικά, ο Κονασένκοφ ισχυρίστηκε ότι «ο εχθρός υφίσταται βαριές απώλειες σε όλα τα μέτωπα».