Οι δηλώσεις του κ. Ντμπάιμπα έγιναν μερικές ώρες αφού διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Τομπρούκ και συμμετείχαν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων στην πρωτεύουσα Τρίπολη
Οι δηλώσεις του κ. Ντμπάιμπα έγιναν μερικές ώρες αφού διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο του κοινοβουλίου στην Τομπρούκ (ανατολικά) και συμμετείχαν στη μεγαλύτερη κινητοποίηση διαμαρτυρίας των τελευταίων χρόνων στην πρωτεύουσα Τρίπολη (δυτικά).
Βυθισμένη στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, υπονομευμένη από τις διενέξεις ανατολής και δύσης, η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αφρική, παραμένει πιασμένη στην αρπάγη αξεδιάλυτης θεσμικής κρίσης.
Από τον Μάρτιο και πάλι δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία, μια στην Τρίπολη υπό τον κ. Ντμπάιμπα, που ανέλαβε το 2021, η έτερη στην ανατολική Λιβύη, υπό τον Φάτι Μπατσάγα, που υποστηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Η συνεχιζόμενη κρίση, οι διακοπές της ηλεκτροδότησης εν μέσω καλοκαιριού λόγω της μεγάλης μείωσης της παραγωγής φυσικού αερίου εξαιτίας της κατάληψης εγκαταστάσεων και η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Λίβυων έχουν εξαγριώσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που υποτίθεται ότι θα οργανώνονταν τον Δεκέμβριο του 2021 δεν διεξήχθησαν.