Όταν εξελέγη, τη 19η Ιουνίου, ο Γουστάβο Πέτρο αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «εθνική συμφωνία» με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες και να εδραιωθεί η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2016
«Ξαναείπα αυτό που είχα πει κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, η κυβέρνησή μου δεν θα χρησιμοποιήσει το κράτος για να προχωρήσει σε διωγμό της αντιπολίτευσης», διαβεβαίωσε ο κ. Πέτρο μέσω Instagram μετά τη συνάντησή του, διάρκειας μισής ώρας, με τον πρώην αρχηγό του κράτους (2002-2010).
Οι δύο πολιτικοί, που συγκρούονταν συχνά με μεγάλη σφοδρότητα στο κοινοβούλιο, εξέφρασαν τη βούλησή τους να κάνουν διάλογο μετά την 7η Αυγούστου, την ημερομηνία που ο κ. Πέτρο θα αναλάβει τα καθήκοντά του.
«Κύριε πρόεδρε, παραχωρήστε μου έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας, δεν θα σας απασχολώ πολύ, θα μιλάμε για τα προβλήματα της χώρας. Ό,τι μπορούμε θα το εγκρίνουμε, θα το κάνουμε χωρίς υπολογισμό», είπε ο κ. Ουρίμπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση.
Όταν εξελέγη, τη 19η Ιουνίου, ο Γουστάβο Πέτρο αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «εθνική συμφωνία» με όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που υπόσχεται προκειμένου να μειωθούν οι ανισότητες και να εδραιωθεί η ειρηνευτική διαδικασία που ξεκίνησε το 2016.
Ο κ. Πέτρο, που διαπραγματεύεται το τρέχον διάστημα στο κοινοβούλιο για να εξασφαλίσει πλειοψηφία, είναι αντιμέτωπος με την εχθρότητα ισχυρών συντηρητικών τομέων, που βλέπουν με κακό μάτι την έλευση στην εξουσία του άλλοτε αντάρτη που μεταμορφώθηκε σε σοσιαλδημοκράτη.
Στις προεδρικές εκλογές, το Δημοκρατικό Κέντρο του πρώην προέδρου Ουρίμπε δεν εκπροσωπήθηκε στον δεύτερο γύρο, αφού ο υποψήφιος της συμμαχίας της δεξιάς Φεντερίκο Γκουτιέρες αποκλείστηκε στον πρώτο.
Στα έδρανα της Γερουσίας της Κολομβίας, ο Γουστάβο Πέτρο είχε καταγγείλει επανειλημμένα τους φερόμενους δεσμούς του Άλβαρο Ουρίμπε με παραστρατιωτικές οργανώσεις της άκρας δεξιάς. Είχε επίσης κατηγορήσει τον πατέρα του πρώην προέδρου πως συνδεόταν με τη διακίνηση ναρκωτικών.
Ο Άλβαρο Ουρίμπε, που διετέλεσε επίσης γερουσιαστής, χαρακτήριζε τον Γουστάβο Πέτρο «πληρωμένο δολοφόνο».
Η σύγκρουση ανάμεσά τους έφθασε στην κορύφωση όταν υπογραφόταν η συμφωνία του τότε προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος με την ηγεσία της πρώην οργάνωσης ανταρτών Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC).
Ο πρώην πρόεδρος εξασφαλίζει εν μέρει την ακόμη υψηλή δημοτικότητά του λόγω της αδιαλλαξίας του έναντι των ανταρτών. Ο εκλεγμένος πρόεδρος δήλωνε εξαρχής υποστηρικτής της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφτηκε στην Αβάνα.