Με 19.350 ανθρωποκτονίες (αύξηση +35% σε σύγκριση με το 2019) και 24.245 αυτοκτονίες (+1,5%), οι θάνατοι αυτοί «συνιστούν ένα επίμονο και σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας» ανέφεραν τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) στην έκθεσή τους
Με 19.350 ανθρωποκτονίες (αύξηση +35% σε σύγκριση με το 2019) και 24.245 αυτοκτονίες (+1,5%), οι θάνατοι αυτοί «συνιστούν ένα επίμονο και σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας» ανέφεραν τα Κέντρα Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC) στην έκθεσή τους.
Το 2020 καταγράφηκαν 6,1 ανθρωποκτονίες ανά 100.000 κατοίκους, ρεκόρ 25ετίας. Οι ανθρωποκτονίες αυξήθηκαν κυρίως μεταξύ των ανδρών, εφήβων και νέων ενηλίκων που προέρχονται από τις κοινότητες των Αφροαμερικανών και των Αμερινδών. Καμία περιοχή δεν καταγράφει στασιμότητα ή μείωση των φόνων. Η μεγαλύτερη αύξηση όμως καταγράφεται σε κομητείες με υψηλό ποσοστό φτώχειας και όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού προέρχεται από εθνικές μειονότητες. Οι αυτοκτονίες είναι επίσης αυξημένες στις φτωχές και αγροτικές περιοχές.
«Στρεσογόνες καταστάσεις που συνδέονται με την πανδημία της Covid-19 ίσως να έπαιξαν κάποιον ρόλο», σχολίασε ο Τομ Σίμονς, ειδικός του προγράμματος πρόληψης της βίας στα CDC. Μεταξύ αυτών, ανέφερε την αναστάτωση στις υπηρεσίες και την εκπαίδευση, την κοινωνική απομόνωση, την απώλεια εργασίας, την αστάθεια σε ό,τι αφορά τη στέγαση και τη δυσκολία να καλύψει κανείς τα έξοδα του.
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι ο κίνδυνος βίαιων καταστάσεων συνδέεται με «τις συστημικές ανισότητες και τον ρατσισμό» ενώ αναφέρεται και «στις εντάσεις στις σχέσεις της αστυνομίας με το κοινό» (αναφορά στις διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον Μάιο του 2020) καθώς και «την αύξηση των πωλήσεων πυροβόλων όπλων» (ρεκόρ, με 23 εκατομμύρια πωλήσεις) αλλά και την ενδοοικογενειακή βία.