Οι έξι συντηρητικοί δικαστές του Δικαστηρίου δικαίωσαν τον προπονητή — Τα τελευταία χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επεκτείνει τα ατομικά θρησκευτικά δικαιώματα
Σε αυτήν, την πιο πρόσφατη από τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που αφορούν τη θρησκευτική ελευθερία, οι δικαστές τάχθηκαν, με ψήφους 6 έναντι 3, υπέρ του Τζόζεφ Κένεντι. Ο τελευταίος ήταν μέχρι το 2015 βοηθός προπονητή, μερικής απασχόλησης, σε σχολείο της πόλης Μπέμερτον. Έκτοτε έχει γίνει το λάβαρο των συντηρητικών χριστιανών.
Οι έξι συντηρητικοί δικαστές δικαίωσαν τον Κένεντι ενώ οι τρεις προοδευτικοί τάχθηκαν κατά.
Στο σκεπτικό της απόφασης, που συντάχθηκε από τον δικαστή Νιλ Γκόρσατς, το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει τις ανησυχίες της σχολικής περιφέρειας ότι σε ένα δημόσιο σχολείο οι προσευχές και οι χριστιανικού περιεχομένου ομιλίες του Κένεντι θα μπορούσαν να θεωρηθούν «εξαναγκασμός» των μαθητών ή ως κυβερνητικός εναγκαλισμός μιας συγκεκριμένης θρησκείας, κάτι που απαγορεύεται από την Πρώτη Τροπολογία του Συντάγματος.
Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι οι πράξεις του Κένεντι προστατεύονταν από τα δικά του δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν ακριβώς την Πρώτη Τροπολογία, η οποία προστατεύει την ελευθερία του λόγου και της θρησκείας. Οι δικαστές ανέτρεψαν έτσι την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου που είχε συνταχθεί με τη σχολική περιφέρεια. Ο Κένεντι απολύθηκε το 2015, αφού αψήφησε επανειλημμένα τις οδηγίες των ανωτέρων του να σταματήσει τις προσευχές στο γήπεδο και απέρριψε τις προτάσεις τους να χρησιμοποιεί ως εναλλακτική λύση άλλους, ιδιωτικούς χώρους, εντός του σχολείου.
Τα τελευταία χρόνια, χάρη στη συντηρητική πλειοψηφία του, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει επεκτείνει τα ατομικά θρησκευτικά δικαιώματα, περιορίζοντας τον διαχωρισμό μεταξύ εκκλησίας και κράτους.
Η σχολική περιφέρεια του Μπρέμερτον υποστήριζε ότι ο Κένεντι «έδινε παράσταση» με τις προσευχές και τις ομιλίες του, καλούσε τους μαθητές να συμμετέχουν και προσπαθούσε να προσελκύσει την προσοχή τα μέσα ενημέρωσης, ενεργώντας με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου. Ορισμένοι γονείς παραπονέθηκαν ότι τα παιδιά τους αισθάνονταν υποχρεωμένα να συμμετέχουν.
Πέρσι, το 9ο Εφετείο του Σαν Φρανσίσκο έκρινε κατά του Κένεντι, εκτιμώντας ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι θα παραβίαζαν την Πρώτη Τροπολογία εάν του επέτρεπαν να συνεχίσει τις προσευχές. Οι δικηγόροι του προπονητή ζητούσαν να τον επαναφέρουν στα καθήκοντά του, κατηγορώντας το σχολείο για διακρίσεις και για παραβίαση του δικαιώματός του στην ελευθερία του λόγου.
Αρχικά, ο Κένεντι φάνηκε να συμμορφώνεται με τις οδηγίες και σταμάτησε τις ομαδικές προσευχές εν ώρα εργασίας, όμως αργότερα επανήλθε και άρχισε να εμφανίζεται στα μέσα ενημέρωσης, δημοσιοποιώντας τη διαμάχη του με τη σχολική περιφέρεια. Αφού αψήφησε κατ’ επανάληψη τις οδηγίες, τέθηκε σε άδεια μετ’ αποδοχών για το υπόλοιπο της σύμβασής του. Την επόμενη σεζόν, δεν έκανε αίτηση για να προσληφθεί ξανά.
Οι αρχές επισήμαναν ότι ο Κένεντι δεν ζει πια στην περιοχή, αφού μετακόμισε στη Φλόριντα. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται ότι θα επιστρέψει, εάν του δώσουν πίσω τη δουλειά του.
Από τις αρχές του έτους, το Ανώτατο Δικαστήριο έχει λάβει μια σειρά αποφάσεων για τα θρησκευτικά δικαιώματα. Στις 21 Ιουνίου, σε μια υπόθεση που αφορούσε την Πολιτεία Μέιν, τάχθηκε υπέρ της χρήσης κρατικών πόρων για να φοιτούν οι μαθητές σε θρησκευτικά σχολεία. Στις 2 Μαΐου, τάχθηκε υπέρ μιας χριστιανικής οργάνωσης που ζητούσε να υψωθεί μια σημαία της οργάνωσης με τον σταυρό στο δημαρχείο της Βοστόνης. Στις 24 Μαρτίου διέταξε το Τέξας να υλοποιήσει την επιθυμία ενός θανατοποινίτη, ο οποίος ζητούσε να τον αγγίζει ο πάστοράς του και να προσεύχεται δυνατά για αυτόν τη στιγμή της εκτέλεσής του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ